Vražda investigativního novináře: Bude ji vyšetřovat jeho vlastní kat?

Začátek týdne přinesl informaci, která šokovala Evropu. Slovenský investigativní novinář Ján Kuciák byl se svou snoubenkou popraven přímo ve svém domě. Mladý redaktor se poslední dobou zajímal o podvody páchané lidmi napojené na Ficovu (vládní) stranu SMER. Podle některých zdrojů měly na místě zůstat náboje, což bývá symbolem mafie...

Slovenská policie přislíbila ochranu novinářům, kteří se budou cítit ohroženi. Zároveň vláda vypsala odměnu 1 000 000 euro za informace, které povedou k dopadení pachatelů. Nedalo se ale tragédii předejít? Ján dokonce na člověka, který mu vyhrožoval, podal trestní oznámení na policii, ta ale asi neměla příliš chuť ve věci konat, a jak upozornil web Reflex, ani po 44 dnech nebyl případ přidělen žádnému konkrétnímu policistovi.

Slovenský politik Igor Matovič nevěří, že by se vražda mladého novináře mohla vyšetřit nestranně. Některé články totiž Kuciák napsal nejen o samotném Ficovi a jeho bratrovi, ale také o samotném policejním prezidentovi Tiboru Gašparovi.

Je tedy možné, že Jánovu likvidaci bude vyšetřovat někdo, kdo je napojen na člověka, jež má sám s onou vraždou co do činění?

Pojďme si na závěr připomenout pár zajímavých faktů týkajících se útoků (nejen) na nepohodlné novináře:

  • V Česku jsme v roce 2002 málem zažili podobnou situaci, kdy si bývalý náměstek ministra Zemanovy vlády objednal vraždu novinářky Sabiny Slonkové, která nepsala o věcech lahodících jeho oku. Najatý vrah však vše pod vlivem oznámil na policii. Podrobněji jsem se o tom před nějakou dobou rozepsala tady.
  • "Novináři se musí likvidovat," prohlásil v květnu minulého roku Miloš Zeman při debatě s Putinem. Málokoho po těchto slovech asi překvapilo, když se (na rozdíl od jiných) odmítl k vraždě novináře vyjádřit. Na druhou stranu, vzhledem k věčné kritice novinářů, a veřejnoprávních médií především, (což si od něj rádi přebrali hlavně jeho voliči, kteří větší objektivitu než v ČT shledávají např. na Primě nebo Barrandově), by jakákoliv lítost nezněla upřímně. Nedej bože, kdyby Jirka Ovčáček vymyslel něco o šíleném útoku na svobodu slova, kterou oba opičáci z Hradu odsuzují...
  • "Alexandr Zaldostanov, šéf Putinova motorkářského gangu Noční vlci, na veřejnosti v polovině února 2015 řekl, že proti lidem kritizujícím Putina, bude použito násilí. Dva týdny na to byl zavražděn Boris Němcov." – Martin Uhlíř, Události komentáře (duben 2015)
  • A naposledy ještě návrat na Slovensko. Už 10 let je nezvěstný Pavol Rýpal, investigativní novinář, který se zajímal o témata spojená s mafii.


Komentáře

Oblíbené příspěvky