Ana blogy: Motivace stát se anorektičkou pod dozorem

Je asi jen opravdu málo holek, které v životě neměly žádnou výtku ke své postavě. U jedné skupiny to třeba bylo upřímné, u druhé zase šlo o snahu slyšet od svého okolí pravý opak a chválu... Někdy holky na svou obezitu nadávají právem (a třeba s tím i něco dělají), někdy se ale objeví (a je to skoro trend dnešní doby) holky, které váží 20 kilo i s postelí a přesto nejsou se svou postavou spokojené. O tom, že něco jako anorexie existuje, snad víme úplně všichni. Straší nás tím ve škole, na internetu, doma a v roce 2014 o tom dokonce vznikl film TĚLO JAKO NEPŘÍTEL, který byl pro spoustu lidí spíše mrazivou inspirací, než strašákem...



Ve zkratce... 
Mladé tanečnici Hannah ukáže její kamarádka web, na kterém adminka podporuje anorexii. Talentovaná dívka se nakonec na stránku také připojí a autorka se postupněsnaží Hannah přimět k tomu, aby snižovala příjem kalorií k docela drastickým hodnotám. Rodiče sice objeví, že se její dcera na tuhle pofidérní stránku přihlásila, Hannah jim ale slíbí, že se vším skončila. Přesto začne na Thinspiraci chodit pod novým jménem, přičemž po každém přihlášení smaže historii prohlížeče. Přesto se na webu najde osoba, která jí kontaktuje a ví o ni až děsivé množství informací... 

Samotný závěr, který byl dost překvapivý, prozrazovat nechci. To podstatné pro tento článek bylo řečeno. 


"UMÍRÁM PRO DOKONALOST"
Co mě ale trochu překvapilo je, že reálně fungují sítě, kde se anorexie podporuje. Našla jsem stránku, z roku 2007, na které existuje "Anorektická bible" a podobné věci, které by dívky měly mít na paměti. Přesto, že blog byl založen před jedenácti lety a adminka na něj přidala jen pár článků, diskuze jsou pod nimi neutuchající a z některých komentářů docela mrazí. Často se tam ozývají také lidé, kteří vás vybízejí k tomu, abyste se jim ozvali a oni vám ve všem budou radit.

Dalším extrém byl návod pro začínající anorektičku, který zveřejnil jiný ana blog. Autorka zároveň na stránce píše také svůj deníček, kde popisuje, kolik toho denně snědla a většinu dní završí několika kapkami gutalaxu, aby si pojistila prázdné břicho.

Mimo to dívka na blogu zveřejňuje také návody, jak s anorexií začít a jak během ni oklamat rodiče. Další etapou jsou pak přiložené fotky, které mají čtenářům posloužit jako inspirace. 

Obdobných blogů na internetu existuje spousta. Většina z nich funguje na stejném principu. Málokterá adminka si patrně uvědomuje, že tahle drastická cesta k hubené (někdy až nezdravě vyzáblé) postavě může mít dopad na zdraví. 

CO MŮŽE ANOREXIE ZPŮSOBIT?
  • Při anorexii trpí kromě těla také psychika. Nedostatek potřebných živin může způsobit potíže se soustředěním, vznětlivost, strach, ale i deprese. 
  • Strašákem anorektiček je také vypadávání vlasů, zubů a špatná kvalita nehtů.
  • Problémy mohou nastat i se srdcem. Hrozí snížený krevní tlak, zpomalený tep a selhání srdeční činnosti. 
  • Zápřah dostávají také ledviny. Mohou se vyskytnout ledvinové kameny, nebo dokonce může dojít na samotné selhání ledvin. 
  • Anorexie může zapříčinit též ztrátu menstruace, neplodnost a zastavení tělesného růstu.


Těžko bychom v dnešní době našli někoho, kdo nechce mít dokonalou postavu, na které nepřekypuje žádný špíček. Otázkou zůstává, jestli se snížit ke způsobu, který může nadělat více škody než užitku. Zdravá životospráva doplněná vhodným cvičením sice možná povede ke snížení tělesné hmotnosti o něco delší dobu, ale může ušetřit mnoho zdravotních potíží... 

Komentáře

Oblíbené příspěvky