Odchody pozpátku i požadavky na milenky: Jak se chovat v přítomnosti člena královské rodiny?

Jak oslovit královnu, na co se ji rozhodně neptat a kdy v Buckinghamském paláci raději odložit vidličku. Zkazit se dá téměř všechno, ale zrovna tyto body by člověku při setkání s členy britské královské rodiny mohly zadělat na pořádný průser. Teda trapas... Takže se pohodlně usaďte a přečtěte si o tom, proč při návštěvách Kate nervózně drží psaníčko oběma rukama, jaké oslovení je sympatické budoucímu králi, nebo jak musely milenky oslovovat prince Charlese v posteli.

Na začátek se hodí podotknout, že ve chvíli, kdy dorazí do místnosti královna, měli byste povstat. Jedinou výjimkou byla v tomto případě královnina matka, která vstávat nemusela. 

Pokud jste občanem jiné národnosti a Alžběta není vaší královnou, pak se při seznámení žádné zdvořilostní poklony nehodí. V opačném případě by však muž měl sklonit hlavu, žena by zase měla předvést pukrle.

Mlčet a čekat

Při setkání s členem královské rodiny byste neměli sami od sebe iniciovat podání ruky. Vždycky by tenhle impuls měl přijít z druhé strany. Například vévodkyni Kate dělalo prý dlouhou dobu tohle pravidlo problém a tak ji ještě dnes můžeme vidět křečovitě držet v obou rukách psaníčko. Mnohdy totiž prý automaticky úvodní podání rukou přijala. Tento zvyk pochází z dávných dob, kdy se tímto způsobem chtělo předejít tomu, aby se monarcha dostal do styku s nemocným člověkem, jehož chorobu by podáním ruky mohl někdo "modré krve" chytit.



Zároveň byste také jako první neměli započít diskuzi. 

Když budete královnu nudit, převeze vás

Audence v Buckinghamském paláci by nemělo přesáhnout půl hodiny. Říká se, že ve chvíli, kdy začne královnu setkání nudit, má dohodnuté signály, které mohou setkání předčasně ukončit. Při odchodu se zase ke královně neměl nikdo otočit zády, na čemž už prý ale Alžběta moc nebazíruje, protože byla mnohokrát svědkyní velmi tragikomických odchodů. 

Vždycky jsem si myslela, že pro členy královské rodiny platí jednotné oslovení. Královnu byste ovšem měli oslovovat "Vaše veličenstvo", ve třetím pádě poté (stejně jako další ženy z královské rodiny) "madame". Ostatní členy královské rodiny oslovujte "Vaše výsosti", muže ve třetím pádě pak "sire". Na jednom blogu se mi podařilo dohledat, že třeba princi Charlesovi musely "sire" říkat i milenky v posteli. Například takový William si s tímto ale příliš hlavu neláme a nevadí mu oslovení jeho vlastním jménem.


Pokud dojedla královna, dojedli všichni

Další zajímavostí je etiketa při stolování. Pokud jste k Alžbětě pozváni na večeři, věnujte občas pozornost tomu, jestli už náhodou královna nedojedla. Pokud totiž dovečeřela  královna, dovečeřeli jste i vy. Údajně je ale v tomto docela empatická. Má prý vždy vedle talíře nachystanou misku se salátem, ve kterém se přehrabuje tak dlouho, dokud ostatní nedojedí. 

Podpisy nečekejte

Nečekejte také, že by vám někdo z královské rodiny dal podpis. Právě tím, že nerozdávají podpisy se totiž odlišují od celebrit. Docela by mě zajímalo, jak to po svatbě bude mít snoubenka Harryho, která je zároveň herečkou. 

Ve chvíli, kdy budete chtít při návštěvě královny/královské rodiny probrat nějaká témata, vykašlete se minimálně na dvě z nich. První jsou členové královské rodiny - kdysi se takhle docela ztrapnil George Bush, který se královny ptal na to, kdo je černá ovce rodiny. Do soukromí jim zkrátka moc nešťourejte. Druhým zakázaným tématem je pak politika. Královská rodina je totiž apolitická.


Závěrem bych vám ráda doporučila jeden web, na který jsem při sbírání informací pro tento článek narazila. Pokud vás zajímá, jak si vede monarchie v dnešním světě (a to nejen v Británii), určitě mrkněte na monarchie.blog.cz, kde se dozvíte plno zajímavostí i aktualit. Blog je zároveň také částečným zdrojem.

Komentáře

Oblíbené příspěvky