Fenomén dětských sňatků: svatební noc v šesti letech, rozvod o čtyři roky později

Dětské sňatky jsou v některých zemích stále ještě v kurzu. Západním kulturám to potvrdily statistiky Německa, které během migrační krize zaznamenalo přibližně 1500 manželství, uzavřených s nezletilými osobami. Zhruba 360 manželských svazků je navíc uzavřeno s osobami mladšími než 14 let. V roce 2016 zaznamenali přes sto vynucených sňatků také ve Švýcarsku, kde od roku 2005 funguje organizace Zwangsheirat, jež sňatky s nezletilými monitoruje. V některých případech šlo podle organizace dokonce o desetileté děti.


Ve většině byly takto vdány dívky, které do evropských zemí přišly z Iráku, Sýrie nebo Afghánistánu. Výjimkou není uzavírání sňatků taky v Turecku, kde se tento zvyk navzdory domluvám s EU nepovedlo vymýtit především z menších vesnic.

Fotografka Stephanie Sinclairová při svém cestování po světě zachytila několik svnímků, kterými se na problém dětských sňatků snaží upozornit. Mimo pořízené fotografie zveřejnila také příběhy, k něktým z nich. Přesto, že spousta Afghánců tvrdí, že s intimním sblížením čekají do doby, než jejich nevěsta dosáhne dospělosti, konkrétní příběhy vykazují opak.

Šestileté nevěstě vše došlo až o svatební noci

Zmíněná fotografka na jednom z obrázků zachytila mladou Jemenku, která se vdávala za dvaceti pětiletého vojáka v pouhých šesti letech. Nejdříve ani nevěděla, že se jedná o její svatbu. Pochopila to až ve chvíli, kdy nastal prostor pro svatební noc. "Stačilo se na něj podívat a už jsem se utíkala schovat. Nenáviděla jsem ho," zavzpomínala na začátek svého života s novým manželem.

Na dalším smínku zaznamenala umělkyně jeden ze šťastnějších případů. Desetileté dívce Nudžúd Ali se povedlo kontaktovat právničku, se kterou před soudem uspěla se svým návrhem na rozvod. V pouhých deseti letech. Smutnější je pak fotografie, kde je jiná dívka odvážena na svatbu na mule, se zavázanýma očima. Důvod? Nenajde tak cestu domů.
V Nigeru dětskými sňatky řeší hladomor. Přesto, že svatby s dětmi jsou tam nelgální a někteří rodiče se kvůli nim už také dostali do vězení, společnost je akceptuje. Za dívku po uzavření manželství dostává její rodina peníze nebo zvířata. Faktem ale zůstává, že většina mladých manželek následně otěhotní a velice rychle tak zemi přibývá počet obyvatel, které je potřeba uživit, což dostává Niger do začarovaného kruhu.

Svatby pro ochranu pověsti

V jiných případech se v Nigeru sňatky uzavírají pro ochranu rodiny. Nemusí jít nutně o chudobu rodu, ze kterého dívka pochází. Její blízcí se ji snaží provdat mnohdy proto, aby v případě, že má s někým pohlavní styk a otěhotní, zabránili pošpinění rodinné cti. Pověst rodiny bývá upřednostňována před strachem o život svého dítěte, a tak dívka bývá vystavena již zmíněnému riziku úmrtí při porodu.

Jak se ale fenoménu dětských svateb zcela zbavit? Úprava legislativy mnoho nevyřešila, lidská práva nikoho nezajímají. Postačí, když rodina dívek bude natolik finančně zabezpečná, že jí dovolí vystudovat, zastávat vysněné povolání a realizovat se jinde než u plotny?

Komentáře

Oblíbené příspěvky