Jak odcházela princezna: Poslední den Lady Diany

Princezna Diana zemřela v roce, ve kterém jsem se narodila a kvůli tomu o její osobě vím vše jen z vyprávění. Čím jsem starším, tím mě její osoba více zajímá. Proto jsem o tomto tématu připravila článek, ve kterém se dozvíte, jak přibližně vypadal poslední den princezny Diany, zajímavosti ohledně autonehody a spoustu dalších věcí.


Naivní Diana?

Podle skeptiků byla Diana neuvěřitelně naivní, když se provdala za Charlese a nepřipouštěla si, že by její muž neměl milenky. Jak se později ukázalo, Charles ženy ve svém okolí kosil jedna radost a nezastavilo ho ani narození jeho dvou dětí. Je ovšem otázkou kolik dalších "neoficiálních" se již přihlásí po jeho smrti, když se tak činil. Podle královského služebnictva na Dianu dokonce jednou křičel "Snad si nemyslíš, že budu první princ z Walesu, který nebude mít milenku!".


Princezna byla národem, potažmo celým světem milovaná. Svědčí o tom například jeden z faktů, kdy ve chvíli, když začala Diana oplácet svému muži nevěru stejnou mincí a její milenec později o jejich poměru vydal dokonce knížku, kterou si pořádně namastil kapsu, Britové pisálkovi dali přezdívku "krysa" a začali ho nenávidět.

Královský pár řil odděleně, na naléhání samotné královny se přibližně po 4 letech rozvedli.

Snaha zmást novináře

Diana se svým přítelem Dodim al-Fayedem (filmovým producentem a synem movitého egyptského podnikatele) přiletěla 30. srpna 1997 do Paříže ze Sardinie. Odtamtud mělo přijít franouczským novinářům echo.

Krátce po jejich letadle přistálo na stejném letišti další soukromé letadlo, ve kterém seděl Henri Paul - šéf ochranky pařížského hotelu Ritz. Ten mimochodem koupil otec Dodiho v roce 1979. Manévr se dvěma letadly má novináře zmást a ostře sledovaný pár tak může odjet do Ritzu, kde se ubytovávají v nejluxusnějším apartmá. Princezna si pak zajde ke kadeřníkovi a vybírá dárky k narozeninách pro svého syna Harryho.

Zpackaná večeře

Pár se chce večer najíst v restauraci Chez Benoit, který je od hotelu vzdálen asi 10 minut. Před podnikem už ale číhají novináři a tak se pár vrací do Ritzu a chce se navečeřet alespoň v místní restauraci. Ani tam jim ale není dopřán klid a Diana s Dodim si tedy nechávají jídlo odnést do svého apartmá.

Řidič, který popíjel po konci služby

Přibližně v 10 večer se princezna se svým milencem rozhodnou, že by se chtěli přesunout do Dodiho bytu. V lobby baru sedí Henri Paul, kterému už skončila služba. Na požádání dvojice, zda je odveze, kývne. Henri údajně předtím už s žádným dalším pracovním závazkem nepočítal a podle pozdějí pitvy měl v krvi alkohol (přibližně 1,8 promile), kterým zapil antidepresiva.

Uháněli vrakem

Krátce po půlnoci je pár s večeří hotov. U hlavního vchodu nastupují dvě maskované postavy do připraveného vozu. Pravá Lady Di s partnerem ale vyráží zadním vhodem k Mercedesu, kterým k hotelu také přijeli.


Mercedes S 280 byl od společnosti, která auta pronajímala právě hotelu Ritz. Později se ale údajně ukázalo, že vůz už za sebou měl jednu dopravní nehodu, po které musel projít rozsáhlou opravdou. Podle řidiče, který s autem mnohdy někoho převázel, byly s vozem problémy už při 60km/h.

Někteří novináři se ale nenechají zmást a 20 minut po půlnoci vyjíždí od hotelu za správným autem. V tom kromě mileneckého páru a řidiče cestuje také bodyguard Trevor Rees-Jones. Diana s Dodim dávají řidiči pokyn, aby dotěrné novináře setřásl.

Cesta do Dodiho bytu by za normálních okolností mohla trvat 12 minut, namísto toho trvá pouhé 3 minuty. V tunelu Pont de l'Alma je nejvyšší povolená rychlost 50 km/h, řidič Mercedesu jel podle oficiálních zdrojů přibližně 110 km/h.

"Dodi!"

Poté, co se Mercedes srazil s Fiatem Uno, otočilo se auto s princeznou do mostního pilíře. Novináři namísto první pomoci nehodu pečlivě dokumentují. Řidič umírá na místě, stejně jako Dodi al-Fayed, jehož jméno princezna, zaklíněna pod sedadlem, po srážce vykřikuje.

Zaklíněná prodělala infarkt

Dianě po nárazu srdce přeskočilo na pravou stranu hrudníku, kromě rozsáhlého vnitřního krvácení měla princezna také prasklou plícní tepnu. Krátce po nehodě místem projížděl lékař, který zjistil, že v autě jsou dvě osoby bez známek života. Bodyuard a Diana přerývavě dýchají. Doktor se ale až druhý den rozvěděl, koho vlastně zachraňoval.


Poslední slova Diana údajně pronesla k hasiči, kterého se ptala, co se stalo. V 00:32 na místo přijíždí sanitka. Téměř o hodinu později se konečně podařilo vyprostit princeznu z auta. Mezitím prodělala jeden infarkt. V 1:55 sanitka s Dianou zastavuje. Přestalo ji tlouct srdce, lékaři ji vpichují adrenalin. Po dalších 11 minutách je Lady Di konečně v nemocnici. Ve 4 hodiny ráno je prohlášena za mrtvou.

Sebevražda, těhotenství & jediný přeživší

  • Řidiče Una, se kterým se Mercedes srazil, se údajně nikdy nepodařilo vypátrat. Některé zdroje tvrdí, že vůz patřil bulvárnímu novináři, který v roce  2000 spáchal sebevraždu.
  • Spekuluje se o těhotenství princezny Diany. Faktem je, že při vyšetřování nehody uvedl otec Dodiho, že se mu Lady Di s těhotenstvím svěřila. Byl údajně jediný člověk, který o tom věděl. Pitva prý ale nic takového neprokázala.
  • Z posádky vozu přežil pouze bodyguard Trevor Rees-Jones. Má však výpadky paměti a pamatuje si jen útržky z osudné noci. Jeho tvář byla po nehodě zmasakrovaná, lékaři mu provedli několik operací, aby mu navrátili jeho podobu. Postupovali podle jeho starších fotek.




Komentáře

Oblíbené příspěvky