Šílené zákony cizích zemí: Trestu za znásilnění se můžete vyhnout sňatkem s obětí

Před časem jsem psala o sňatcích s dětmi. Asi nikoho nepřekvapí, že ve světě je plno dalších hloupých zákonů. Například ten, který momentálně zrušili v Libanonu.

Pokud tam byla žena znásilněna, pachatel toho činu se mohl vyhnout trestu.

Stačilo, když si vzal svou oběť za ženu.



Může se zdát padlé na hlavu, že takový zákon někde platil do dnešní doby. Tím hůř, když si člověk zjistí, že v některých dalších státech se takhle můžou zvrhlíci vyhýbat trestu i nadále.

Představa, že by v Česku nějaká žena byla znásilněna a nikdo by za to nebyl potrestán, protože by si ji pachatel vzal, je smutná a díky bohu za to, že daleko od reality.

V Libanonu to tak nedonedávna fungovalo. Co je horší – v Bahrajnu, Kuvajtu, Iráku, Sýrii, Lybii a Alžírsku se tohle pravidlo bude uplatňovat i nadále. Na Maltě, zemi, jež je součástí EU, bylo ještě před dvěma lety (netuším, jak je to teď) zase pro muže, který pohlavně zneužil svou oběť, polehčující okolnost, pokud si chtěl ženu vzít. V případě uskutečnění svatby byl muž zproštěn obvinění.

Očividně jsou ještě pořád kouty světa, kde mají pořád pocit, že znásilnění není nic víc než pošpinění cti oběti – kdo by si ji potom vzal? Pošpiněnou. Napravit se to dá tak, že si ji vezme ten, kdo ji ušpinil. Jenže kromě psychického trauma je to taky neuvěřitelný zásah do soukromí holky, které se tahle věc stane.

Dokážete si představit, že máte přítelkyni, kterou někdo znásilní a vezme si ji proto, aby nešel bručet?

V Libanonu ale nemají vyhráno. Zrušili sice jeden článek v zákoně, ale těch, které jsou tam nepochopitelné, je daleko více. Třeba takové svádění nezletilé, s příslibem manželství. V některých zemích je navíc dovoleno pohlavně zneužít svou ženu v manželství.

No, není to trochu z deště pod okap?


Komentáře

Oblíbené příspěvky